Hevostaidot

Ohjaajat TUULI SALMI & Kirsi Haasanen

Hevostaidot

Combattimento a cavallo, eli ”taistelua hevosen päällä”

(mounted fencing, mounted combat, roßfechten)

Suureen osaan keskiaikaisista taitelutaitojen manuaaleista sisältyy myös osio, jossa erikseen esitellään hevosen selästä tehtäviä tekniikoita niin miekan ja keihään kanssa kuin aseettakin. Näiden taitojen harjoittelu vaatii tuntemusta sekä miekkailusta että ratsastuksesta – harjoittelijan tulee hallita itsensä lisäksi myös suuri eläin. Seurassamme harjoitellaan hevostaitoja historiallisten lähteiden mukaan, ja hevosilla pääseekin treenaamaan vasta, kun alkeiskurssin materiaali on tuttu ja harrastajalla on hyvä kontrollli aseisiinsa. Lähteinämme ovat pääasiassa Fiore dei Liberin Fior di Battaglian versiot sekä Dom Duarten Livro da ensinança de bem cavalgar toda sela. Lisäksi lukemistoomme kuuluu aikakauden tekstejä, esimerkiksi De Charnyn kirjat, klassisen ratsastuksen teoksia, kuten William Cavendishin A General System of Horsemanship sekä satunnaisesti muut HEMA-lähteet saksalaisen koulukunnan puolelta (Paulus Kal, Gladiatoria, Talhoffer, jne). Asetaitoratsastus eroaa paljon perinteisestä ratsastuksesta, mm. kevyttä istuntaa tai keventämistä ei käytetä lainkaan, sillä tasapainopiste tulee säilyttää aina niin lähellä hevosta kuin mahdollista (”moderni” ratsuväen istunta keksittiin vasta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa).

Seurassa otettiin ensimmäiset varovaiset askeleet kohti aseiden hallintaa myös hevosen selästä Kirsin hankkiessa oman hevosen vuonna 2010. Pian hevosia olikin jo kaksi, ja vuonna 2012 harjoittelimme jo säännöllisen epäsäännöllisesti erilaisia asetaitoja ratsain, mm. mounted skills at arms -rataa keihäin, miekoin ja kirvein. Seuralaiset uskaltautuivat ensimmäistä kertaa esiintymään ratsain vuoden 2013 Tupaswillan keskiaikamarkkinoilla pienessä turnajaisshowssa. Osallistuimme ruotsalaisen Dalecarlian Horse Adventures -ryhmän Amazon & Knight School -leireille Ylistarossa keväällä ja syksyllä 2014. Vähitellen saimme lisää harrastajia ja samalla syttyi aina vain suurempi kiinnostus Fioren hevososiota kohtaan, ja elokuussa 2014 aloitimme viimein Taistelun Kukkasen hevostaitojen harjoittelun.

Ratsastusjousiammunta

(mounted archery, horseback archery)

Ratsastusjousiammunta on nimensä mukaisesti jousiammuntaa hevosen selästä. Laji perustuu vaistojousiammuntaan ja vaatii paljon harjoittelua niin jousen kuin hevosenkin kanssa. Ratsastusjousiammunta on sellaisenaan moderni kilpailulaji, jolla on Suomessa oma lajiliittonsa (SRJL), ja lajissa on mahdollista kilpailla usealla erilaisella radalla. Ratsastusjousiammuntaa voi kuitenkin harjoitella myös puhtaasti taistelulajina, jolloin harjoitusten painopiste siirtyy suorittamisesta ja pisteiden keräämisestä vaikkapa erilaisissa olosuhteissa ja maastoissa harjoitteluun, primitiiviaseilla treenaamiseen, sekä esimerkiksi taistelutaktiikan ja joukkueena toimimisen harjoitteluun.

JHMS:n alla lajia on harjoiteltu vuodesta 2013. Kevättalvella totutimme hevoset ensimmäistä kertaa ratsastusjousiammuntaan, ja kesällä kaksi seuran jäsentä osallistui Suomen Ratsastusjousiampujain Liiton kesäleirille Kouvolassa. JHMS:n ratsastusjousiammuntaporukka treenaa ratsastusjousiammuntaa säännöllisesti ja pyrimme kartuttamaan kokemustamme ja osaamistamme SRJL:n asiantuntevassa ohjauksessa.

Jäsenistömme harjoittelee HEMA-hevostelua, skills at arms – rataa ja ratsastusjousiammuntaa viikoittain. Syksyllä 2014 Tervarinteen tallilla asuu neljä hevosta – kolme islanninhevosta ja yksi lämminverinen ravuri – , joiden kaikkien kanssa on harjoiteltu asetaitoja sekä ratsastusjousiammuntaa.